EL BLOG D'EN MET

Escrit a Consciència

DÈBILS FORTALESES

Distanciades per la Mediterrània i unides per l’excel•lència en l’art islàmic les fortaleses que dominen Granada i Alep viuen realitats ben diferents. La catalogació de la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat magnifiquen encara més la seva [dis]sort.

Alhambra (1)
Sopant a l’Albaicín amb vistes l’Alhambra, la fortalesa vermella il·luminada se’m va tornar així extremadament fràgil. Estic convençut que la capitulació de Boabdil, conscient de les meravelles que atresorava intramurs, deuria optar per perdre-la intacta evitant el dolor de saber-la saquejada i destruïda en l’assalt cristià.

Els seus murs es van alçar poderosos fins que la història convertit la seva imponent presència en un inofensiu castell de sorra. La incorporació de pólvora primer i de l’aviació després com avenços bèl·lics fa dels seus maons simples terrossos de sucre condemnats a dissoldre’s amb la primera envestida.

El brutal bombardeig de Montecassino durant la Segona Guerra Mundial és paradigmàtic. Va ser el preu humà i cultural en l’avenç aliat per obrir-se pas cap a Roma, ciutat que afortunadament es va declarar oberta.

Alhambra (2)
Divagant entre l’art i la guerra ens vam acabar l’ampolla de vi granadí. Brindàrem per nosaltres, pels meus 38 just estrenats i per a què les Alhambres d’arreu segueixin igual de magnífiques malgrat faci anys que no siguem més que pols en aquest món.

pròxim Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

*

code

© 2020 EL BLOG D'EN MET

Autor Anders Norén

Idioma »