EL BLOG D'EN MET

Escrit a Consciència

CARLES III

El genèric Ronda del Mig és un eix de circulació que aglutina un grapat de carrers anònims per a qui hi transita. Per a la majoria no deixa de ser un seguit de túnels per fer via, anar d’aquí allà sense perdre temps.

Divendres passat vaig agafar l’H6 que la ressegueix una bona estona. I vaig parar atenció als noms que s’anaven succeint a les plaques de marbre de les cantonades. Potser perquè enguany la història ens convoca com bé diu la Sílvia Bel, el cor em va fer un salt a l’arribar al tram que duu el nom de Gran Via Carles III.

A quin Carles III Barcelona dedica una via tan preferent? Al Borbó. La resposta no admetia dubte i més quan des de l’autobús veia desfilar davant meu el mur de la residència d’oficials de l’exèrcit fins a la Diagonal. Tanmateix vaig consultar el nomenclàtor que va confirmar-me el que una placa més avall va refermar; la via l’ostenta Carles III de Borbó.

GVCarlesIII

El mateix dia en què en Wert tornava a envestir contra el català m’adonava que Barcelona honora un Rei ─fill de Felip V─ que el 1768 va promulgar la Reial Cèdula d’Aranjuez per la qual s’establia l’obligatorietat del castellà com a llengua en tots els nivells de l’ensenyament. 300 anys; roda el món i torna al Born!

I si en comptes de Carles III de Borbó, es dediqués la Gran Via a Carles III d’Habsburg; comte de Barcelona. A l’Arxiduc Carles, el darrer sobirà del Principat que va jurar les Constitucions catalanes? Un acte de dignitat en ple Tricentenari. Un mer canvi administratiu que no implicaria res a nivell funcional. Cap trasbals ni despesa econòmica pels veïns i comerciants que hi viuen i treballen, ni tampoc per a la residència d’oficials de l’exèrcit, ni l’editorial Planeta, ni el Corte Inglés, ni La Caixa que hi tenen façana.

pròxim Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

*

code

© 2020 EL BLOG D'EN MET

Autor Anders Norén

Idioma »