EL BLOG D'EN MET

Escrit a Consciència

ARQUEOLOGIA VIVA

viure-lliure

M’agrada l’estètica dels anuncis del Tricentenari a Barcelona. La seva comparació de passat i present em va venir a la ment en resseguir el tram del Rec Comtal que discorre a l’aire lliure. Si al Born se’n veu la llera seca, a Vallbona encara avui rega hortes.

Rec Comtal (18)

Rec Comtal (4)

Rec Comtal (8)

Entrant a peu a Barcelona des de Montcada, paral·lel al Besòs, el camí està delimitat pel ferrocarril del segle XIX i per una via d’aigua del segle X que no difereix gaire de l’aqüeducte que els romans van traçar fa 20 segles per abastir Bàrcino.

Rec Comtal (14)

Rec Comtal (17)

Sobta veure’l cristal·lí integrat dins un parc quan la imatge històrica que en tinc és la d’un eix fabril urbà convertit en claveguera a mesura que s’acostava al mar. Per això em va fer gràcia trobar-hi aquest manyoc d’antics desaigües de les barraques que el flanquejaven i que vessaven al Rec com les cases intramurs de fa tres segles.

Rec Comtal (3)

Rec Comtal (9)

El pont de la Carnisseria mig amagat pels fonaments del Born només es pot creuar amb visita guiada, el pont de l’Hort és d’accés lliure i visitable via Google.

Rec Comtal (2)

Rec Comtal (5)

Els ànecs que hi neden a prop donen un toc idíl·lic al paisatge rururbà de la zona. Fins i tot les rates que neden entre les canyes per salvar les dues ribes no generen el fàstic de les seves companyes que només es mouen per aigües subterrànies. Diuen que dins la rasa del Rec al Born van trobar-hi l’esquelet d’un cavall. La fauna al rec sempre ha estat molt variada, començant per la gent que hi va fer i que hi fa encara vida.

Rec Comtal (1)

Rec Comtal (7)
Després rega abans les hortes que hi ha entre el tren i l’autopista i se’n perd el rastre en arribar al nus de la Trinitat, engolit per la xarxa de viaductes. El Rec Comtal dins la ciutat apareix només fossilitzat en la trama urbana, emergeix cada cop que les obres topen amb ell i és sempre present per a qui l’estudia i no vol deixar caure en l’oblit la seva importància en la història de Barcelona.

Rec Comtal (6)

pròxim Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

*

code

© 2020 EL BLOG D'EN MET

Autor Anders Norén

Idioma »