EL BLOG D'EN MET

Escrit a Consciència

EUROPA A LES MANS

L’1 de gener del 2002 milions d’europeus es van llençar als caixers automàtics per tocar els bitllets d’euro. Per fi els europeus podíem tenir Europa a la butxaca. El projecte europeu avançava entre ampolles de cava i focs d’artifici i ja era alguna cosa més que un grapat de notícies burocràtiques inintel·ligibles signades des de Brussel·les.

Aquella mateixa nit naixia el web Eurobilltracker i el concepte del rastrejador d’euros. La idea no era nova, feia anys que el dòlar ja es perseguia a la xarxa al web Where’s George?

Jo vaig trigar a descobrir aquesta pàgina, però des del primer moment m’hi vaig sentir atret. La meva formació com a geògraf m’obliga a situar-ho tot en algun punt del planeta. No us heu preguntat mai per a què ha servit abans el bitllet de 10€ amb el que pagueu l’entrada del cinema? O d’on ha vingut aquell bitllet de 20€ amb el que et torna el canvi la caixera del supermercat? No? Doncs, jo sí!

En això consisteix ser un rastrejador d’euros ―o tracker―, en immortalitzar el pas dels bitllets per les teves mans al web amb la informació específica que porta escrit cada bitllet, i que el fa únic: El valor nominal (5€, 10€, 20€…), el codi curt (Estat que l’ha imprès) i el número de sèrie (el DNI del bitllets; aquell número tan llarg). Evidentment cal indicar la localitat i el codi postal on l’has enregistrat… i provar sort al prémer l’OK. Si algú ja l’ha enregistrat abans aconsegueixes un Hit, i saps qui i on havia tingut abans aquest bitllet.

El web és una iniciativa que es nodreix de la voluntat dels usuaris, per exemple en les traduccions de l’anglès a les diferents llengües en què es pot accedir. Concretament jo ajudo a mantenir actualitzada la versió en català. Fins i tot n’hi ha en esperanto!

És molt friki; sí, ho sé. I què! Per exemple, ahir: El bitllet de 5€ amb què van tornar-me el canvi a la meva llibreria del Poblenou, havia estat enregistrat prèviament el 20 de juny a Hèlsinki.

notereport.php

És curiós veure com es mouen els bitllets dels 150.539 usuaris que a dia d’avui hi estem ficats… Ho voleu provar? www.eurobilltracker.eu

pròxim Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

*

code

© 2020 EL BLOG D'EN MET

Autor Anders Norén

Idioma »