EL BLOG D'EN MET

Escrit a Consciència

EL NOBEL DE LA PAU

No penso valorar la concessió d’aquest premi al president nord-americà. Tant de bo serveixi per posar seny a les relacions internacionals i millorar el panorama mundial. Jo el que vull és exposar una reflexió que avui he recuperat del meu viatge a Escandinàvia el passat setembre.

Fa 200 anys que Suècia no ha tingut cap conflicte bèl·lic. Aquesta informació la vaig rebre pels auriculars del vaixell turístic que  navegava pel llac Mälaren descobrint-me les belleses d’Estocolm. Aleshores vaig pensar que si Noruega va independitzar-se de Suècia feia 104 anys… Noruega i Suècia van pactar civilitzadament la seva separació… Doncs sí. I la veu mexicana que tenia inserida als pavellons auditius va donar-me un exemple del que és un divorci ben portat.

Alfred Nobel va deixar escrit al seu testament que cedia tota la seva immensa fortuna a l’estat suec per tal que instituís uns premis que haurien de ser concedits a persones d’arreu del món que haguessin demostrat al llarg de la seva trajectòria l’excel·lència en el camps premiats.

L’inventor de la dinamita va morir el 1896. Noruega va independitzar-se nou anys més tard i el Premi Nobel també va entrar en el pacte entre els ambdós estats: Estocolm seria la seu on se seguirien entregant tots els premis, exceptuant el de la pau, que des d’aleshores s’entregaria a Oslo el dia dels Drets Humans. Justament la data en què Alfred Nobel moria amb 63 anys a San Remo.

Un Premi que predica amb l’exemple. A tres dies que Catalunya visqui una nova jornada democràtica demanant un divorci civilitzat amb Espanya, m’ha semblat adient recuperar el bon veïnatge de la península escandinava per a posar-lo d’exemple per a tota la península ibèrica.

pròxim Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

*

code

© 2020 EL BLOG D'EN MET

Autor Anders Norén

Idioma »