EL BITLLET, SI US PLAU
EL BITLLET, SI US PLAU

EL BITLLET, SI US PLAU

Aquest podria ser perfectament l’eslògan dels inspectors quan pugen al tramvia per a fer el control de frau; una de les moltes tasques que comporta el seu càrrec: Vetllar que tots els viatgers hagin validat el seu títol de transport. Lluitar contra el frau, per entendre’ns.

De tots els transports públics que donen servei a l’àrea de Barcelona, sens dubte el tramvia és el més llaminer per aquells que volen colar-se: No hi ha barreres de peatge prèvies per accedir-hi com al metro, ni el conductor s’encarrega de vendre els bitllets com a l’autobús.
I si a més tenim en compte que els tramvies són vehicles de 33 metres de llarg amb sis portes per cada costat que s’obren directament a la vorera, qualsevol passavolant pot entrar-hi sense cap impediment.

Es confia, doncs, en l’educació i el civisme de la gent per al bon funcionament dels servei: L’usuari ha de preocupar-se d’adquirir el bitllet de transport a les màquines de les parades abans de pujar i l’ha de validar abans de seure (reconec que en hora en punta sedueix més un seient buit que el pip d’una validadora; i més si s’és el primer en pujar al tramvia en una parada tipus Pont d’Esplugues a quarts de nou del matí).

De les moltes anècdotes que et poden explicar els inspectors quan xerres amb ells, la que més em sorprèn, encara a dia d’avui, és el dels motius que dóna la gent enganxada sense bitllet dins del tramvia: Que si no me n’he recordat, que si xerrava pel mòbil, que si he perdut la T-10, que si m’han robat la cartera i sinó no puc tornar a casa… Totes perfectament possibles i factibles, però quan aquestes mateixes raons te les diu la mateixa persona dia sí dia també… arriba un punt que et planys per l’excés de consum de televisió i la manca d’imaginació de la població…

El dia que algú en digui alguna de nova i original… no sé que faré; potser tocaré el gong una bona estona i diré; com al Un Dos, Tres…: ¡Campana y se acabó!

Jo hi pensat força sobre aquet tema i considero que podria haver-hi fins i tot una resposta molt raonada i digne d’una persona cívica: No pago perquè crec que el transport hauria de ser gratuït.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Idioma »