VIACRUCIS
VIACRUCIS

VIACRUCIS

La Setmana Santa alenteix el ritme frenètic de la ciutat. Només el fet que no hi hagi escoles aigualeix l’hora punta del matí; sense nens, els autocars escolars i els tot terrenys conduïts pels soferts pares i mares, la circulació esdevé més fluïda… I a mesura que avança la setmana, cada cop són més els que abandonen la rutina per uns dies. De Dijous Sant a Dilluns de Pasqua, l’hora punta desapareix del paisatge urbà.

Però de la mateixa manera que Barcelona no es buida per vacances, el tramvia no es buida de passatge ni circula sol pel carrer. Els turistes i passavolants, dins i fora del tram, converteixen la Setmana Santa en un viacrucis permanent.

Dins del tram la pregunta de… On va aquest tren?; pronunciada en castellà, italià i francès principalment comparteix protagonisme amb la de… Vas a la Rambla?; que sona sovint en alemany, anglès i italià. Quan responc que vaig al Fòrum, la pregunta que segueix és… Què és el Fòrum?, o Què hi ha al Fòrum?; aquestes dues també les escolto força en català de Ses Illes i de València.

Fora del tram, els guiris no et deixen de petja. N’hi ha que fan d’aprenent de torero i es posen al costat de la via per saludar-te… a mesura que t’apropes i toques la campana… t’adones que no saluden, sinó que et fan senyals per a què t’aturis… i si tinc la dissort que algun semàfor m’atura fora de parada… fins i tot s’enfaden si no els obres les portes per a pujar-hi.

Però els més perillosos són els que van motoritzats, que van a la seva i no s’estan de girar a l’esquerra si els GPS els ho diu, encara que estigui prohibit… Van mig perduts a la recerca del seu hotel perdut. Els autòctons ja saben on poden i no poden girar (amb les excepcions que confirmen la norma i em disparen l’adrenalina), i és que els accidents són cada cop més amb vehicles conduïts per gent de fora…

La disminució del trànsit, lluny permetre passar una setmana tranquil•la, ens ha obligat a tots a estar-ne encara més pendents per l’augment quantitatiu de les imprudències… Cada Setmana Santa igual.

Divendres vaig sentir que Benet XVI no va dur la creu en les catorze estacions del viacrucis que fa cada Divendres Sant al Coliseu de Roma. Aquesta setmana he estat fent la línia T4, que casualment compta també amb catorze estacions i que ha esdevingut el meu calvari particular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Idioma »