VISSVA BUDAPESTRE*
VISSVA BUDAPESTRE*

VISSVA BUDAPESTRE*

Recordo l’eternitat a la frontera venint de Viena. El llarg control duaner dins de l’autocar. Dos soldats caminant pel passadís; un soldat armat amb una metralleta acompanyava el que comparava les nostres cares amb les dels passaports. Una estona encara per canviar divisa i que obligava a gastar-la tota abans de sortir del país. De nou en marxa i dues hores de carretera fins a la capital hongaresa.

Budapest Tursita (6)

Agost de 1989. Tres mesos abans de la caiguda del mur de Berlín vaig estar un parell o tres de dies a Budapest. Vaig quedar frapat de veure des de l’autocar una ciutat tan monumental com grisa. Als efectes de la pluja àcida embrutint tots els edificis s’hi va afegir el capteniment dels seus habitants. Una manca de lluïssor als ulls…

Budapest Turista (2)

L’impacte del viatge van ser els ponts sobre el Danubi. Vaig tornar amb ganes de ser arquitecte malgrat ser de lletres pures. La dèria només va durar uns mesos; no vaig passar de fer un pont de tente amb totes les peces que vaig poder arreplegar per casa.

Budapest Turista (4)

Un quart de segle després hi he tornat. He reviscut més records del que m’esperava. Malgrat el temps rúfol els grisos han quedat al núvols.

Budapest Turista (1)

La ciutat ha fet el seu particular posa’t guapa i la feina feta llueix amb força a palaus, esglésies i molts edificis civils. Sorprès per l’eficiència del seu transport públic, l’elegància dels seus cafès, els banys i termes arreu o les semblances de la bandera de Buda amb la senyera.

Budapest Turista (3)

Content de pujar fins a la ciutadella de Gellért. Ni rastre de soldats al parc abans inaccessible. Des del capdamunt Buda amb el seus palaus abocats al Danubi es mostren encara més monumentals. A baix, el riu majestuós flueix sota els ponts que vam captivar-me de nen. I de nit, l’aigua sembla convertir-se en màgia plàstica.

Budapest Turista (5)

Gran viatge el retorn a Budapest*. Sabia que hi tornaria com a turista, però mai m’hagués imaginat que 26 anys després ho faria calçat com a maratonià per fer-me-la encara més meva.

Preparat per diumenge! #Budapest Ready for sunday! #budapestmarathon

A photo posted by Jaume (@met_cat) on

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Idioma »